torstai 22. joulukuuta 2011

Tarzan Israelissa

Tarzan on elänyt pitkän ja vaiherikkaan elämän Yhdysvaltojen lisäksi myös Israelissa, kaikista maailman paikoista.

Israelilaiset senttarit tuottivat 1930-luvulta aina 1960-luvulle asti yli tuhat Tarzan-kirjaa. Ilmiö on länsimaissa melko tuntematon, mutta kiehtova. Tarzanin monia ominaispiirteitä muuteltiin teksteissä melko vapaasti, eikä Burroughs tai hänen perikuntansa ikinä tiennyt asiasta yhtään mitään. Kirjat ilmestyivätkin vain hepreaksi.
Burroughsin alkuperäisiä Tarzaneita käännettiin hepreaksi ensimmäisen kerran 1930-luvulla. Sarja oli Englannin siirtomaa Palestiinassa valtavan suosittu alusta alkaen, ja hepreankielisiä plagiaatteja alkoi ilmestyä samantien. Suosituimmillaan hepreankieliset Tarzanit olivat vuosina 1954-1964 ja erityinen huippukausi olivat vuodet 1960-1961. Tuolloin ilmestyi samaan aikaan peräti kymmenen eri kustantajan eri Tarzan-sarjaa. Vaikka amerikkalaiset kustantajat eivät tienneet plagiaateista mitään, israelilaiset kustantajat saattoivat haastaa toisiaan oikeuteen plagiaattisyytösten nojalla!
Kirjoittajina oli sellaisia suosittuja israelilaisia kirjailijoita kuin Amos Keinan, joka käytti salanimeä Yovav, ja Miron Uriel, joka kirjoitti nimellä Roy Scott. Kirjat olivat yleensä lyhyitä, noin 30-40 sivua pitkiä vihkosia, eivätkä varsinaisia kirjoja. Tarzan oli Israelissa niin suosittu, että ilmestyi jopa kirjasarja, jossa seikkaili joukko Tarzan-faneja!
Useat israelilaiset Tarzan-kirjat ovat silkkaa science fictionia, ja apinain kuningas onkin yllättäen hirviöiden ja yliluonnollisten asioiden tuntija. Tarzan taistelee kirjoissa avaruuden hirviöitä vastaan ja käy muilla planeetoilla (joilla hän törmää avaruuden asukkaisiin, jotka ovat lukeneet hänestä!). Tarzan harrastaa myös aikamatkustelua, ja yhdessä kirjassa hän tappelee Godzillaa vastaan. Toisessa hän saa vastaansa vampyyriarmeijan. Taistelustaan avaruuden valloittajia vastaan Tarzan saa eräässä kirjassa Englannin kuningattarelta ritarin arvonimen. On sanottu, että paikalliset Tarzanit olivat ensimmäistä aitoa israelilaista scifiä.
Poliittisesti kiinnostavia ovat Tarzanit, joissa tämä auttaa tuoretta Israelin valtiota. Varhaisissa kirjoissa hän taistelee brittihallintoa vastaan, ja myöhemmissä hän ottaa yhteen muun muassa egyptiläisten kanssa Suezin niemimaalla. Natsit olivat myös normaalia kamaa israelilaisissa Tarzaneissa.
Israelilaiset Tarzanit ennakoivat myös steampunk-liikettä, jossa vanhoja seikkailuviihteen sankareita marssitetaan näyttämölle uusien hahmojen kanssa. Tarzan seikkailee israelilaisten kirjoittajien mukaan mm. Fu Manchun ja Draculan kanssa. Miron Urielin Roy Scott -nimellä tekemissä kirjoissa Tarzanin vastuksina on muun muassa Frankenstein ja apureina Flash Gordon ja Captain Marvel! Erikoista on se, että Tarzan kohtaa näissä kirjoissa myös sellaisia hahmoja, jotka alun perinkin olivat hänen imitaatioitaan, kuten viidakkotyttö Sheenan ja leijonapoika Kaspan.
Samaan aikaan israelilaisten Tarzan-kirjojen kanssa vastaava ilmiö nähtiin myös Syyria ja Libanonissa – Tarzan oli arabiankielisessäkin maailmassa valtavan suosittu. Arabi-Tarzaneissa nähtiin kovia stereotypioita juutalaisista – ja tietysti toisinpäin.
Vielä yksi muunnos Tarzanista oli siionistiversio nimeltään Dan-Tarzan. Hän on orpopoika, jonka kasvattaa Kalan lapsenlapsi kauan sen jälkeen kun ”oikea” Tarzan on jo kuollut (!). Dan-Tarzan taistelee Mossadin agenttina natseja vastaan ja ottaa kiinni muun muassa Adolf Eichmannin.
Onkin esitetty, että Tarzanin suosio Israelissa johtui siitä, että hahmo vetosi nuoreen juutalaisvaltioon – hahmon kautta voitiin esittää monia toiveita uudesta vapaudesta. Samalla Tarzan-tarinat olivat tuolloin ainoita mahdollisuuksia kirjoittaa tieteiskirjallisuutta, kun koko lajityyppiin muuten suhtauduttiin torjuen.
Kirjoitus perustuu Eli Eshedin artikkeliin ”Tarzan in Israel” (1999). Arabi-Tarzaneista ks. James R. Nesteby: Tarzan of Arabia, Journal of Popular Culture, 1/1981.
Juri Nummelin
(Artikkeli ilmestynyt alun perin Pulpissa 4/2004. Kirjoitusta on jonkin verran muutettu.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti