sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Aikamatkataikuutta


Kumpulaisen pieni scifi-vihko

Hokkus Pokkus Filiokkus on pieni vihkonen, jossa on isolla pistekoolla painettu lyhyehkö, mutta vauhdikas ja useassa eri aikatasossa kulkeva tarina. Kirjanen on ollut tilaustyö Unto Mononen -yhdistykseltä: pääosassa on nimittäin Petteri Pelkki, joka on yhdistyksen puheenjohtaja. Pelkki on taikuri, joka esiintyy taiteilijanimellä Taikuri Lumous, ja tarinan alussa hänen uransa on laskusuhdanteessa, kunnes hänelle tehdään erikoinen ehdotus.
Kumpulainen on ottanut tilaustyönsäkin vakavissaan. Pelkki ei ole mikään hohdokkaasti kuvattu sankari, vaan pikemminkin ajan armoilla ajelehtiva surullinen hahmo, joka yrittää jopa rikollisesti hyötyä uusista taidoistaan. Aikamatkajuoni on kiinnostavasti ja omaperäisesti hahmotettu ja menee uusiin suuntiin. Teksti on kauttaaltaan sujuvaa, vaikka paikoin on ehkä vähän vaikea pysyä perässä ajan- ja paikanvaihdoksista.
Lopussa on hauska yllätyskäänne, kun Pelkin joutuminen Pyhille Maille alkaa näyttää historian suurimmalta tempaukselta. Aivan loppua en oikein enää tajunnut, mutta ylimääräiset pisteet siitä, että mukana on myös tuolloin europarlamentaarikkona toiminut Paavo Väyrynen. Kumpulaiselle on selvästi ollut tärkeä asia palata Väyryseen, kun hän innostui On Suurten Muinaisten aika -kirjaprojektista.
Juri Nummelin
Harri Erkki: Hokkus Pokkus Filiokkus. 47 s. Unto Mononen -yhdistys 1997. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti