sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Piruilua ja häränpyllyjä


Kumpulaisen lyhyttä absurdismia

Kuten salanimellä julkaistu Klang todistaa, Harri Kumpulainen on ennen kaikkea satiirikko. Hän on vakavaa scifiäkin kirjoittaessaan humoristi ja piikittelijä, jonka kehittelemät ajatukset heittävät häränpyllyä moneen kertaan. Parhaimmillaan Kumpulaisen tekstit saavat lukijankin seuraamaan häränpyllyissä mukana.
Monenlaisia häränpyllyjä on myös kirjassa Pelin henki, jonka Kumpulainen julkaisi harvinaisesti omalla nimellään, ei Harri Erkin nimellä. Ilmeisesti Harri Erkki on varattu vain scifin ja muun lajityyppikirjallisuuden julkaisuun.
Pelin henki ei totisesti kuulu mihinkään kirjallisuuden lajityyppiin. Lähinnä mieleen tulee itäeurooppalainen absurdismi, Slawomir Mrozekin kaltaiset kirjailijat, jotka ovat paljossa velkaa Kafkalle, joka itse näki omat kirjoituksensa vakavasti koomisina. Kumpulaisen pienissä tarinoissa esimerkiksi itsemurha nostaa hymyn ihmisen kasvoille, joka ei ole koskaan nauranut, tai mieshuoran työväline lakkaa toimimasta ja sen seurauksena mies ajautuu asunnottomaksi hylkiöksi, jonka kohtaloa entiset asiakkaat kauhistelevat.
Fantastisimmillaan kirja on esimerkiksi tarinassa "Suukko", jossa ihmisille kasvaa eläimen hampaat tai sarvet. Kumpulaisen tarinoiden maailmassa tällaisia kehityskulkuja ei juuri pysähdytä äimistelemään.
Takakansitekstikin on pieni novelli, jossa Kumpulainen piruilee kustannusmaailman ilmiöille, eritoten bestsellerismille ja sille, miten vakavana pidetyssäkin kirjallisuuden maailmassa pystytään innostumaan typeristäkin uutuuksista. Samalla tavalla ammattikirjailijuudelle naureskellaan novellissa "Putki", jossa kirjailija ei yhtäkkiä pystykään tuottamaan tekstiä. Yhteiskunnallisempi on "Porakone", jossa Kumpulainen pyrkii osoittamaan, mitä tulee lopulta tapahtumaan kirjastoille, kun niiden toimenkuvaa muutetaan vastaamaan niin sanottuja nykyajan vaatimuksia.
Ihan kaikki tarinat eivät toimi. Esimerkiksi "Kaulaan" on aika vaatimaton ja perinteinenkin sukupuolirooleja pönkittävä tarina.
Kirja on saatavana myös Taina Teerialhon lukemana ja kustantamana äänikirjana. Ajatuksessa on jotain Kumpulaiselle tyypillistä absurdiutta.
Juri Nummelin
Harri Kumpulainen: Pelin henki. Turbator 2008. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti