lauantai 24. maaliskuuta 2012

Flash Gordon -pokkarien kirjoittajista sananen


Bruce Cassiday (1920-2005) aloitti uransa toimimalla Popular Publicationsin kustannustoimittajana 1940—50-luvulla. Hän oli Adventure-lehden kuudestoista ja viimeinen toimittaja lehden viimeisen elinvuoden ajan, 1970-1971. Cassiday toimitti myös Argosya 1970-luvun lopulle saakka.
Cassiday aloitti itse proosan kirjoittamisen 1940-luvun lopulla. Hän kirjoitti mm. FBI Detective Stories- ja Dime Detective -lehtiin. Lännenjuttuja Cassiday teki 50-luvulla muun muassa 15 Western Tales- ja 15-Story Western -nimisiin lehtiin.
Cassiday aloitti romaanien kirjoittamisen 50-luvulla. Cassidayn rikosnovelleja eri lehdistä on koottu Gary Lovisin toimittamaan kirjaseen None But the Vengeful (2001), lisäksi joitain hänen novellejaan on julkaistu satunnaisissa pulp-antologioissa. Cassidaylta on suomennettu jännäri Vain viisi tuntia omalla nimellä (kirjaa ei ole koskaan julkaistu Yhdysvalloissa) sekä yksi vaatimaton Nick Carter.
Ron Goulart (s. 1933) on tuottelias rikos- ja tieteiskirjailija, jonka tavaramerkkeinä ovat lajityyppien sekoittaminen ja humoristinen parodisuus. Goulart on kirjoittanut niin dekkareita kuin scifiä. Hän on kirjoittanut myös pulp-sankarien seikkailujen jatko-osia, mm. Paul Ernstin kehittelemää Avengeria. Goulart on toimittanut pulp-antologioita ja kirjoittanut pulpista hyviä hakuteoksia, kuten Dime Detectives (1988). Goulartilta on suomennettu yhden Flash Gordonin lisäksi yksi rikosnovelli ja kolme Mustanaamio-kirjaa Lee Falkin nimellä.
Arthur Byron Cover (s. 1950) on kirjoittanut novelleja lehtiin ja antologioihin 70-luvun alusta alkaen. Coverin ensimmäinen romaani oli vuonna 1975 ilmestynyt Autumn Angels, joka kahden muun kirjan kanssa muodosti samannimisen sarjan. Cover on kirjoittanut myös osia Isaac Asimov’s Robot City –sarjaan sekä yhden Buffy-romaaniversion.
David Hagberg (s. 1942) työskenteli armeijassa, kunnes ryhtyi kirjoittamaan salanimillä pokkareita. Hänen ensimmäinen kirjansa oli 1976 omalla nimellä ilmestyt The Capsule (Dell). Vuonna 1978 Hagberg kirjoitti ensimmäisen Nick Carter -kirjansa Race of Death, joka on suomeksi ilmestynyt nimellä Vaara uhkaa (ilm. 1980). Hagbergilta on suomennettu yhteensä 14 Nick Carteria. Näiden lisäksi hän on kirjoittanut kuusi Flash Gordon -kirjaa ja sarjaa ex-CIA -agentti Kirk McGarveysta. Näistä ensimmäinen ilmestyi 1989. Hagberg on kirjoittanut myös salanimellä Sean Flannery. Hagberg kirjoittaa edelleen trillereitä, ja lisäksi hän on tehnyt kirjaversioita elokuvista (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003).
Juri Nummelin


Lue varsinainen juttu Flash Gordon -romaaneista täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti